Päärooleissa elokuvateatterit Kinoma ja Julia 1&2


Elokuvateatterit Kinoma ja Julia 1&2 ovat osa Hyvinkään kaupungin historiaa. Julian paikalla toiminut elokuvateatteri Aula avattiin jo 1940 edellisen teatterin Harjulan tuhouduttua talvisodan pommituksissa.

Kinoma on ollut paikallaan vuodesta 1955. Teatterin perustanut liikemies Arvo Suomi ei onnistunut saamaan lippua haluamaansa näytökseen, ja tästä sisuuntuneena hän perusti oman elokuvateatterin. Jo Kinoman avajaisissa helmikuussa 1955 Lemmenarpajaiset-elokuvan tekijät olivat vieraana näytöksessä – kuten elokuvien tekijät nyt järjestettävillä Red Carpet -elokuvafestivaaleillakin.

Red Carpet -festivaalien ajan Julian sali 1 on nimetty Opteam Luova -saliksi. Sali 2 on nimeltään Willa. Konecranes saa salin Kinomassa.

Kinoman nykyisellä omistajalla Keijo Aholla on kokemusta itsenäisistä elokuvateattereista jo puoli vuosisataa. Hän aloitti uransa 1970-luvulla Jalasjärvellä elokuvakoneen käyttäjänä. Hyvinkäälle hän muutti vaimonsa kanssa 16 vuotta sitten.

“Pienteattereiden tekniikka ja laatu on nykyisin sama kuin isommissakin teattereissa, ja elokuvat tulevat katsottavaksi yhtä aikaa kaikkialla. Monisaliteatteri ei ole yksi ainoa oikea muoto elokuvateatterille”, Keijo Aho sanoo. Hänen mukaansa pienet teatterit puolustavat edelleen paikkaansa.


Entä aikooko Aho ehtiä mukaan Red Carpetin festivaalihumuun viikonloppuna?

“Ainakin olen hommannut koneenkäyttäjän sijaisen loppuillaksi”, hän kertoo.

Kuva: Hyvinkään kaupunginmuseo