Red Carpet -tunnustuspalkinnot elokuva-alalle myönnetään toisen kerran

 

Red Carpet -elokuvafestivaalilla Hyvinkäällä 30.8.–2.9.2018 myönnetään jälleen tunnustuksia elokuva-alan toimijoille. Tänä vuonna palkinnonsaajat valitsee viisihenkinen jury, jonka muodostavat ohjaaja Hanna Maylett, käsikirjoittaja Pekko Pesonen, tuottaja Jussi Rantamäki sekä näyttelijät Laura Birn ja Outi Mäenpää. Palkinnonsaajat julkistetaan Red Carpet Gaalassa Hotel Sveitsissä torstaina 30.8.2018.

 

Kyseessä ei ole kilpailu, vaan esiin halutaan nostaa suomalaisia elokuvantekijöitä ja elokuvatekoja.

”Valmiissa elokuvassa näkyy ja kuuluu lukemattomien ammattilaisten kädenjälki. Red Carpet -elokuvafestivaali haluaa nostaa esiin elokuvantekijät, jotka usein jäävät ilman tunnustusta. Joka vuosi vaihtuva jury kohdistaa katseensa niihin tekijöihin, joiden työ heidän mielestään ansaitsee laajemman huomion ja arvostuksen kategorioista riippumatta”, kertoo Red Carpetin perustaja ja taiteellinen johtaja, näyttelijä Antti Luusuaniemi.

Viime vuonna palkintoja myönnettiin kuusi. Tunnustuksen elämäntyöstään sai Actors in Scandinavia -toimiston perustaja ja vetäjä Laura Munsterhjelm, Vuoden elokuvateko -palkinnon sai tuottaja Jussi Rantamäki ja elokuvayhtiö Aamu, ja Kannustuspalkinto myönnettiin elokuvaohjaaja Hannaleena Haurulle. Red Carpet -tunnustuspalkinto annettiin helsinkiläisen elokuvateatteri Rivieran perustajille ja Hyvinkää 100 -tunnustuksen sai käsikirjoittaja Melli Maikkula. Lisäksi jury myönsi Ilon tuoja -palkinnon monen elokuvan taustatiimissä työskennelleelle Kimmo Kaamaselle.

Red Carpet -elokuvafestivaali järjestetään nyt toisen kerran 30.8.–2.9.2018. Ohjelmisto julkistetaan 24.4.2018. Tapahtuman pääyhteistyökumppani on Hyvinkään Sveitsi.

 

JURYN ESITTELY

Hanna Maylett (juryn puheenjohtaja) on ohjannut dokumentteja, fiktioita, lyhytelokuvia, TV-elokuvia ja TV-draamasarjoja. Vuonna 2000 hänet valittiin ”Cinefondation Residence” -ohjelmaan Pariisissa Cannesin elokuvafestivaaleilla. Maylettin elokuvat ovat voittaneet monia kansainvälisiä ja kotimaisia palkintoja. Hänen debyyttifiktioelokuvansa, Erottamattomat, julkaistiin Suomessa vuonna 2008.

Näyttelijä Laura Birn tunnetaan rooleistaan elokuvissa Helmiä ja sikoja (2003), Puhdistus (2012), Vuosaari (2012), Leijonasydän (2013), The Ones Below (2014) ja East of Sweden (2017). Television puolella Birn on näytellyt mm. sarjoissa Karjalan kunnailla (2007), Morsian (2008) ja The Innocents (2018). Vuonna 2013 Birn sai parhaan naispääosan Jussin Puhdistus-elokuvasta. Samana vuonna hänelle myönnettiin elokuvataiteen valtionpalkinto.

Näyttelijä Outi Mäenpää on palkittu useasti suomalaisilla elokuva- ja televisiopalkinnoilla: hän on voittanut Jussi-palkinnon parhaasta naispääroolista elokuvista Lomalla (2000), Kukkia ja sidontaa (2004) ja Musta jää (2007) sekä parhaan sivuosanäyttelijän Jussin elokuvasta Helmiä ja sikoja (2003). Venla-palkinnot hän on saanut vuonna 2001 sarjasta Muodollisesti pätevä ja vuonna 2004 Noriko-show’sta. Ruotsissa Mäenpää on palkittu Guldbagge-palkinnolla parhaasta naissivuosasta elokuvassa Sovinto (2010) ja Liettusta hän pokkasi parhaan näispääosan palkinnon elokuvasta Zugvögel (1998).

Pekko Pesonen on elokuva- ja televisiokäsikirjoittaja ja dramaturgi. Pesonen on käsikirjoittanut muun muassa elokuvat Lapsia ja aikuisia (2004), Tyttö sinä olet tähti (2005) ja Napapiirin sankarit (2010), josta hän sai vuoden 2011 parhaan käsikirjoituksen Jussin. Pesonen käsialaa ovat myös elokuvan jatko-osat Napapiirin sankarit 2 (2015) ja Napapiirin sankarit 3 (2017). Vuonna 2016 saivat ensi-iltansa hänen käsikirjoittamansa elokuvat Jättiläinen, josta Pesonen palkittiin Jussilla, sekä Onnenonkija. Veljet-minisarjasta (2007) Pesonen pokkasi parhaan käsikirjoituksen Venla-palkinnon.

Tuottaja Jussi Rantamäki tunnetaan etenkin elokuvasta Hymyilevä mies (2016), joka palkittiin mm. Cannesin elokuvajuhlien arvostetulla Un Certain Regard -palkinnolla. Rantamäki sai Hymyilevästä miehestä myös elokuvataiteen valtionpalkinnon yhdessä ohjaaja Juho Kuosmasen ja kuvaaja J-P Passin kanssa. Rantamäki on ollut tuottamassa myös mm. elokuvia Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset(2017) ja Taulukauppiaat (2010).