Takaisin valoon

Takaisin valoon on dramatisoitu dokumenttielokuva suomalaisnaisesta, joka joutuu vapaudenriiston uhriksi ja käy läpi uskomattoman taistelun pysyäkseen hengissä, selviytyäkseen turvaan ja säilyttääkseen ihmisyytensä.

Vastavalmistunut Marissa palkataan työvoimatoimiston kautta lakiasioita hoitavaan konsulttifirmaan. Marissa on innoissaan mahdollisuudesta aloittaa uusi, itsenäinen elämä. Marissan palkkaa työhön pohjois-afrikkalaistaustainen suomalainen mies. Haastavassa ja palkitsevassa työssä Marissalle annetaan paljon vastuuta. Pian esimies lähettää Marissan Saksaan tekemään firmalle hankintoja ja saapuu lopulta myös paikalle. Alkuun hurmaava esimies alkaa käyttäytyä uhkaavasti ja väkivaltaisesti.
Saksasta matka etenee Tunisiaan, jossa Marissa huumataan ja kaapataan. Hänet pakotetaan omaksumaan uusi identiteetti Sarana, jonka keho kelpaa vain häväistykseen, hyväksikäyttöön ja pahoinpitelyyn.
Elokuvan tarina kertoo ihmiskaappausten hämärästä maailmasta, sekä sieltä selvinneen työläästä prosessista koota minuutensa uudelleen, samoin kuin koko ihmisyytensä pala palalta. Traumaattisen kokemuksen jälkeen voi Marissan mielestä päästä valoon, kun ei jää kiinni vihaan ja katkeruuteen.
Elokuva on lajityypiltään dramatisoitu dokumenttielokuva, eli se liikkuu sekä dokumentti- että fiktioelokuvan ilmaisualueilla. Elokuvassa kuultavat haastattelut ovat oikeita ja haastatteluissa kuvaillut tapahtumat on dramatisoitu näyttelijöiden avulla.
Marissan rinnalla haastatellaan myös muita tapahtumille keskeisiä henkilöitä. He ovat Marissan entinen poikaystävä Risto, rikosylikomisario Mika Tauru, Tunisian Suomen suurlähetystön virkailija Päivi Akkanen-Kouki sekä turvakodin työntekijä Pentti Petroff.

Näyttelijöinä dramatisoiduissa jaksoissa toimivat Stella Kylä-Liuhala ja Kiumars Zarei, joiden rinnalla näyttelevät myös Henri Tuominen, Nora Löfving-Lihtonen, Kerli Kyllönen ja Pihla Maalismaa.

Tekstitys: englanti

Q&A näytöksen lopussa klo 19:50-20:05.
Vieraina ohjaaja-käsikirjoittaja Arto Halonen, näyttelijät Stella Kylä-Liuhala, Kiumars Zarei, sekä kuvaajat Mika Orasmaa ja Joonas Pulkkanen.

BioRex Sveitsi
30.8. @ 18:30

Dokumentti
Maa Suomi
Vuosi 2018
Pituus 81
Ikäraja 12

Ohjaus Arto Halonen
Käsikirjoitus Arto Halonen
Näyttelijät Esiintyjät: Marissa Jaakola, Stella Kylä-Liuhala, Kiumars Zarei, Nora Löfving-Lihtonen, Henri Tuominen, Kerli Kyllönen ja Pihla Maalismaa
Tuotanto Art Films production ja Smile Entertainment
Levittäjä Pirkanmaan elokuvakeskus